top of page

Safari i Tanzania: En oförglömlig resa genom Afrikas vildmark - Tips för resan

  • Skribentens bild: Roger
    Roger
  • 1 dec. 2024
  • 7 min läsning

Vår första safari – en dröm som blev sann i Tanzania

Efter månader av planering var vi äntligen där, mitt på Tanzanias savann. Det kändes nästan overkligt – det här var en dröm vi burit med oss länge. Kameran var laddad, hjärtat slog lite snabbare, och vi var redo för vårt livs äventyr. Följ med på en resa genom några av Afrikas mest spektakulära nationalparker!


Safari Tarangire National Park, crossroad safaris
Safari Tarangire National Park, Tanzania

Vår safarirutt: 4 dagar, 3 parker


Vår safari sträckte sig över fyra intensiva dagar där vi besökte tre olika nationalparker; Tarangire National Park, Ngorongoro Conservation Area och Serengeti National Park. Varje natt tillbringade vi på en ny spännande lodge:

  1. Pazuri Inn i Kisongo (nära flygplatsen)

  2. Hhando Coffee Lodge (nära Ngorongoro)

  3. Kenzan Tented Camp (centrala Serengeti)

  4. Kenzan Tented Camp (centrala Serengeti)

  5. Tillbaka till Hhando Coffee Lodge



Att bo på olika platser nära de olika nationalparkerna gav oss möjlighet att uppleva den fantastiska variationen i Tanzanias natur och djurliv. Särskilt minnesvärt var Kenzan Tented Camp, där giraffer strövade fritt i närheten av vårt tält!


Under hela safariresan hade vi alla måltider inkluderade, vilket gjorde resan bekväm och vi behövde inte tänka på någonting annat än att uppleva safarin fullt ut. Lunchen intogs ute i nationalparkerna på speciella picknick områden. Maten bestod ofta av kyckling, lamm eller nötkött med kokta eller stekta grönsaker. Frukt till efterrätt var standard. Oftast papaya, ananas, vattenmelon och banan. Frukterna var jättegoda!


Tarangire National Park: Lejonmöte på nära håll


I Tarangire National Park fick vi vårt första möte med ett lejon – savannens drottning. En av The Big Five.

Tidigt på dagen lyckades vi stöta på en lejonhona på jakt. Hon kom så nära vår jeep att vi kunde se varenda muskel spännas under hennes päls. Vi satt tysta och bara tog in ögonblicket, medan vår guide Tsere Francis från Crossroad Safaris delade sina kunskaper och historier. Tack vare hans skarpa öga kunde vi fånga det perfekta fotot. Det var en stund som fick oss att känna oss små i jämförelse med naturens storhet.

Lejonhona på jakt i Tarangire National Park
Lejon på jakt i Tarangire National Park
Baobaträd i Tarangire National Park
Baobaträd Tarangire National Park

Det var en hisnande upplevelse som satte tonen för resten av vår resa. Tarangire National Park är för övrigt känd för sina majestätiska baobabträd och stora elefantflockar. Parken erbjuder en unik blandning av savann, våtmarker och floder, vilket gör den till ett paradis för en mängd olika djurarter.



Dag två tog oss till Ngorongoro Conservation Area, en enorm krater som mäter 20 x 20 km. Här kände vi verkligen att vi hade stigit in i Edens lustgård. Kraterområdet är hem för en otrolig mångfald av djur, inklusive stora flockar av afrikansk buffel. Ngorongoro Conservation Area är unik eftersom den erbjuder ett slutet ekosystem där nästan alla stora afrikanska däggdjur kan hittas. Föreställ er att se lejon, elefanter, bufflar, giraffer, zebror, gnuer, struts, antiloper, gaseller, gamar och flamingos mfl - allt inom samma område! Och föreställ er att dom flesta djuren, utom rovdjuren, går sida vid sida med varandra. Det är det om gör det till känslan av Edens Lustgård.


Afrikansk buffelhjord i Ngorongoro
Afrikansk buffel i Ngorongoro

Serengeti National Park: En mångfald av djurliv


Serengetis storslagna landskap


Serengeti National Park är en naturlig pärla som sträcker sig över en otrolig yta ungefär lika stort som hela Skåne! Denna enorma savann erbjuder en mångfald av landskap som tar andan ur en.

  • Ändlösa grässlätter som böljar i vinden

  • Spridda akaciaträd som ger skugga åt vilande lejon

  • Klippiga kullar där leoparder spanar efter byten

  • Slingrande floder som lockar till sig törstiga djur


Akaciaträd på savannen i SErengeti
Akaciaträd på savannen i Serengeti

Serengetis unika förutsättningar för ett rikt djurliv


Serengeti är inte bara stort, det är också unikt på många sätt. Här finns förutsättningar som gör parken till ett paradis för både djur och naturälskare:

  1. Klimat: Med två regnperioder och långa torrperioder skapas perfekta förhållanden för den årliga migrationen.

  2. Ekosystem: Parken är en del av det större Serengeti-Mara-ekosystemet, vilket ger plats för en enorm biologisk mångfald.

  3. Skyddad status: Som nationalpark sedan 1951 har Serengeti kunnat bevara sin orörda natur.



Vi hade också turen att se bl.a geparder, lejonhannar, krokodiler, vildsvin, leopard, schakaler och hyenor i Serengeti. Parken bjöd även på flodhästar och mängder av elefanter och giraffer. Serengeti National Park lever verkligen upp till sitt rykte som en av världens absolut främsta safaridestinationer.



Serengeti National Park: Vittne till den stora migrationen


Den stora migrationen - naturens eget skådespel


Ingen beskrivning av Serengeti är komplett utan att nämna den stora migrationen. Varje år ger sig över 1,5 miljoner gnuer och hundratusentals zebror och gaseller ut på en episk resa i jakt på färskt gräs och vatten. Denna årliga vandring är en cirkulär rörelse som sträcker sig över cirka 800 kilometer och korsar både Tanzania och Kenya.


Migrationen var en mäktig upplevelse som fick oss att tappa andan - tänk er att se dessa enorma hjordar av gnuer och zebror, sträcka sig så långt ögat kunde nå och ljudet av miljontals hovar som dundrar över savannen - en upplevelse vi sent kommer att glömma.

Gnuer i den stora migrationen
Bakom oss kan ni se en flock av gnuer i den stora migrationen

Varför förflyttar sig gnuerna och zebrorna? Och varför håller de ihop?


  • Sökande efter föda och vatten

Gnuerna och zebrorna rör sig på detta sätt av flera anledningar. Den främsta drivkraften bakom migrationen är djurens behov av färskt gräs och vatten. När gräset försvinner på en plats, driver regnet flockarna vidare mot frodigare landskap. Migrationen följer ett medurs mönster som anpassar sig efter regnperioder och torka. Detta säkerställer att djuren alltid har tillgång till näring.

  • Överlevnadsstrategi:

Genom att ständigt vara i rörelse minskar djuren risken att bli byte för rovdjur och undviker överexploatering av en enskild plats.

 

  • Kompletterande betesvanor

Zebror äter grövre gräs, vilket gör det lättare för gnuerna att komma åt det finare gräset undertill.


  • Ökad säkerhet

Fler ögon och öron innebär bättre möjligheter att upptäcka faror. Zebror har bättre syn och minne för vattenkällor, medan gnuer har bra hörsel och är bättre på att hitta nya betesmarker.



Våra bästa tips för din safari


  1. Välj rätt årstid för din safari. Djurtillgången kan variera beroende på om det är regn- eller torrperiod.

  2. Besök Serengeti National Park under torrperioden (juni-oktober): Det ger bästa förutsättningarna för att se den stora migrationen.

  3. Välj en bra guide: En välutbildad och kunnig guide gör hela skillnaden.

  4. Fixa ett E-sim t.ex Maya.net så har du mobilt wifi nästan överallt till en rimlig kostnad. ( Kolla om din mobil kan ansluta ett E-sim )

  5. Glöm inte kikaren och en kamera med bra zoom - detaljerna gör skillnaden!

  6. Var beredd på tidiga morgnar - soluppgången över savannen är magisk och djuren är som mest aktiva då.

  7. Ha tålamod: Naturen har sin egen takt – det är värt att vänta. Avsätt minst 3 dagar för din safari.


Goda råd under safarin:


  • Var tålmodig och observant - djuren dyker inte upp på beställning

  • Respektera djuren och naturen - det här är deras hem och du är bara en gäst på tillfälligt besök

  • Lyssna på din guide och ställ frågor - de har ovärderlig kunskap



Möte med masaierna: En glimt in i en unik kultur


Utöver våra safaridagar besökte vi masaibyn Malanja i Ngorongoro Conservation Area, vilket gav oss en fascinerande inblick i deras livsstil och traditioner. Masaierna är ett stolt herdefolk känt för sina färgglada kläder och smycken. Masaierna har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. De har traditionellt livnärt sig vid kanterna av Serengeti och levt en till hälften nomadisk livsstil, som är mycket centrerad kring att föda upp boskap.



Deras förmåga att leva i harmoni med vilda djur är verkligen imponerande. Masaierna har bevarat många av sina traditionella seder, inklusive initiationsriter och en diet som till stor del består av kött, mjölk och blod från deras boskap. Det var mycket intressant att höra hur de lever och vilka traditioner de har, traditioner som är väldigt olikt våra egna.


Våra bästa packningstips för en lyckad safari


  • Ta med en flugsmällare mot tsetseflugorna som ibland kan vara mycket irriterande. Lämna flugsmällaren till guiden efteråt. Det kommer att uppskattas.

  • Glöm ej en bra powerbank (min 10.000 mAh) för att alltid ha laddade telefoner och kameror.

  • En bra kamera och kikare. Minnena är ovärderliga och värda att fånga ordentligt.

  • Hatt, keps och solglasögon för solskydd.

  • En solfjäder kan vara bra att ha med när värmen blir besvärlig.

  • Packa ett första hjälpen-kit: Du vet aldrig vad som kan hända.



Mångfalden av djur i Tanzania är slående








Tips och råd på hur vi paketerade vår resa


Vi flög med SAS från Luleå till Stockholm, och vidare från Stockholm med Ethiopian Airlines. Vi mellanlandade i Wien och Addis Ababa innan vi slutligen landade på flygplatsen i Kilimanjaro i Tanzania 24 timmar senare.


Vi tog hjälp av Kenzan Tours som skräddarsydde vår safariupplevelse. Vi var riktigt nöjda. Vi hade en egen guide med en egen jeep, vilket var ovärderligt. Det kan vi varmt rekommendera. Att vara själv med en guide under alla dagar gav oss en fin möjlighet att lära känna den lokala guiden på ett mer personligt plan och han gav oss så mycket värdefull information och svarade på alla våra frågor.


Vår guide hette Tsere Francis och han jobbade för Crossroad Safaris. Tsere Francis var en välutbildad och erfaren guide, född och uppvuxen i närheten av Ngorongoro National Park. Han hade jobbat som safariguide i många år, så han visste mycket väl var sannolikheten skulle vara stor för oss att se alla olika djur, även dom mer skygga djuren.


Vi hade en bra dialog med Kenzan Tours när vi skräddarsydde vår resa, och dom var väldigt lyhörda för våra önskemål om boende, mat och annat. Vi avslutade resan med åtta dagar på paradisön Zanzibar, där vi kunde njuta av sol och bad. En stor kontrast till safarin, men en jättefin kombination.


Hemresan gick från Stone Town i Zanzibar med Etophian Airlines. Åter en mellanlandning i Addas Ababa, och därefter via Brüssel till Stockholm. Sista sträckan på resan från Stockholm till Luleå blev med SAS. Hemresan tog 37 timmar från det vi lyfte i Stone Town tills vi landade i Luleå inklusive alla mellanlandningar.


Avslutande tankar


Vår safariresa i Tanzania var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Från närkontakt med lejon i Tarangire National Park till den majestätiska migrationen i Serengeti National Park - varje dag bjöd på nya, spännande äventyr.


Vi hoppas att denna berättelse har inspirerat er att planera er egen safariresa. Afrika väntar med öppna armar, redo att bjuda på oförglömliga upplevelser och möten med några av planetens mest fascinerande varelser. Har ni frågor om vår resa eller tips inför er egen safari? Hör gärna av er till oss!


Monica och Roger


"Discovering Tellus - collecting, saving and sharing memories"




 

 
 
 

Comments


Reseblogg med tips och trix för svenska resenärer som vill upptäcka världen som drivs av Monica Wikström-Johansson och Roger Johansson Luleå, Sverige.

Tips på vackra resemål, ovanliga resor, skidresa, vandringsresa, solresa, kryssning och mycket mer. Följ oss på sociala medier för dagliga uppdateringar från våra resor runt om världen.

 

Vilken blir vårt 100:e land att besöka?

© 2024

Kontakta oss

bottom of page