Upptäck Inkaleden och Machu Picchu - ett av världens sju underverk
- Monica
- 1 mars
- 11 min läsning
Välkommen till vår värld av äventyr och upptäckter! Vi är Monica och Roger, och här fortsätter vi att dela våra oförglömliga äventyr och resor med er. Denna gång tar vi med er till Peru och gör en djupdykning i Inkaleden och Machu Picchu, två av de mest fascinerande och mytomspunna platserna i världen.

Dags att bocka av Machu Picchu och Inkaleden från vår bucketlist
Vi kombinerade resan till Peru med att åka till Panama och dom oexploaterade öarna i San Blas, som vi skrev om i ett tidigare blogginlägg. Resan till Peru och Panama var vår 50-års present till oss själva. Vår dotter Fanny följde med oss på resan, men sonen Martin hade tyvärr inte möjlighet att göra det.
Under många år hade Machu Picchu och Inkaleden i Peru legat på vår bucket list, så det blev en utmärkt 50-års present från oss till oss. Häng med oss så ska vi berätta vad som gör dessa destinationer så unika och ge er praktiska tips för att planera er egen resa.
Resrutten från Luleå till Machu Picchu
Resan var lång och den började i vår hemstad Luleå.
Därifrån flög vi med SAS till Stockholm och fortsatte med KLM via Amsterdam till Lima.
Från Lima flög vi till Cuzco, beläget på 3 350 meters höjd. Cuzco anses vara den äldsta levande staden i Amerika.
Från Cuzco reste vi med van och egen guide genom den vackra Inkadalen till byn Ollantaytambo, på 2 800 meters höjd, där vi stannade i två nätter.
Tidigt en morgon tog vi tåget från Ollantaytambo genom Urubambadalen och allt längre in mot de tropiska trakterna på Andernas östra sluttning. Vid KM 104 gjorde tåget ett kort uppehåll och där klev vi av för att börja den 12 km långa vandringen längs Inkaleden till Machu Picchu, 2 430 meter över havet. Vi hade en privat engelsktalande guide med oss på vandringen längs Inkaleden.


Vi övernattade i byn Aguas Calientes nedanför Machu Picchu, vilket gav oss möjlighet att besöka den berömda inkastaden två dagar i rad. Efter vårt besök i Machu Picchu återvände vi med tåg från Aguas Calienter till Ollantaytambo, och därifrån vidare med buss till Cuzco, innan vi flög tillbaka till Lima.
Inkaleden: En historisk pilgrimsfärd genom Anderna
Inkaleden är inte bara en av de mest kända vandringslederna i världen, utan också en av de äldsta pilgrimsfärderna. Leden sträcker sig genom Andernas dramatiska landskap och erbjuder en unik möjlighet att följa i inkafolkets fotspår. Vår dagsvandring på 12 kilometer gav oss en fantastisk inblick i denna historiska rutt.

Vandringssträckan på Inkaleden
Går man hela ledan är den ca 45 km lång och tar 4 dagar. Då övernattar man i tält. Vi gick en dagsvandring på 12 km. Även om vi bara gick en del av leden, fick vi uppleva inkafolkets imponerande ingenjörskonst och de vackra omgivningarna. Läs mer om vandringen på KILROY.

Bästa tiden att vandra Inkaleden
De mest populära månaderna för att vandra Inkaleden är juni till augusti, medan leden är stängd i februari för underhåll, städning och upprustning.
Vi gjorde vår vandring den 1 mars 2015, precis på öppningsdagen för säsongen. Tack vare detta fick vi uppleva leden nästan helt för oss själva, med bara vår privata guide som sällskap. Trots att det fanns andra vandrare, såg eller mötte vi ingen. Att vara först på leden och uppleva den mäktiga naturen i total ensamhet var en oförglömlig upplevelse, svår att beskriva med ord.


Förberedelser för Inkaledens vandring
Boka tillstånd i förväg
Det är viktigt att boka tillstånd i förväg eftersom de säljer slut snabbt. Även för en dagsvandring är det bra att vara förberedd. Läs mer om förberedelser på Peru Travel.
Fysiskt utmanande vandring på hög höjd
Vandringen är en fysisk utmaning på grund av den höga höjden, så man bör vara i relativt god form och ha god kondition. Den första delen av den vandring vi gick, innebär en kraftig stigning från 2000 till 2700 m ö h och det kändes både i benen, men kanske framförallt på andningen. Vi gick sakta för att kunna njuta av de vackra skogsbeklädda bergssidorna och underbara vyer över dalgången.
Picknick på ruinplatsen Wiñay Wayna
Efter ungefär tre timmars vandring nådde vi den vackert och otillgängligt belägna ruinplatsen Wiñay Wayna, som endast kan besökas när man vandrar Inkaleden. Här åt vi vår medhavda picknick lunch och förundrades över den obeskrivligt vackra naturen. Efter lunchen fortsatte vandringen och leden planade ut och gick sedan lite upp och ner genom ett trolskt och mycket frodigt skogsparti.
Inti Punku – Magiska utsikt över Machu Picchu
Efter ytterligare ett par timmars vandring nådde vi Inti Punku, Solporten, där vi för första gången kunde blicka ut över inkafolkets förlorade stad Machu Picchu! Alltså detta ögonblick som vi hade längtat så länge efter - att för första gången få se detta underverk! Det är så sagolikt mäktigt så man tappar andan. Vi tog ordentligt med tid på oss att insupa intrycken på denna plats innan vi fortsatte neråt mot själva ruinstaden.

Bilder från den forna staden Machu Picchu i Anderna, Peru
Vanliga frågor om Inkaleden och Machu Picchu
När man planerar en resa till den berömda Inkaleden och Machu Picchu dyker ofta många frågor upp. Här är svar på några av de vanligaste frågorna som resenärer ställer:
Hur lång tid tar det att gå Inkaleden?
Den klassiska Inkaleden tar vanligtvis 4 dagar att vandra. Det finns också kortare alternativ, som endagsvandringar som vi gjorde.
Hur mycket kostar det att gå Inkaleden?
Kostnaden varierar beroende på säsong och researrangör, men räkna med cirka 5000-8000 kronor för en 4-dagars vandring, inklusive guide, mat och utrustning.
Vad kostar det att åka till Machu Picchu?
Priset för en resa till Machu Picchu varierar kraftigt beroende på resans längd, standard och om du inkluderar Inkaleden. En grundläggande entré till Machu Picchu kostar omkring 450 kronor.
Är det farligt att gå Inkaleden?
Inkaleden anses generellt säker, men som med all bergsvandringar finns det risker. God förberedelse och att följa guidens instruktioner är viktigt.
Kan en nybörjare göra Inkaleden?
Ja, men det kräver god fysisk kondition och noggranna förberedelser. Det finns olika svårighetsgrader att välja mellan.
Kan en 70-åring vandra Inkaleden?
Det beror på individens fysiska kondition. Många äldre vandrar leden, men det är viktigt att konsultera en läkare och välja en lämplig rutt.
Hur många människor blir höjdsjuka på Inkaleden?
Exakta siffror är svåra att få, men många upplever någon form av höjdsjuka. Acklimatisering före vandringen är viktigt.
Finns det ormar på Machu Picchu?
Ja, det finns ormar i området, men de är sällsynta och oftast inte farliga för människor.
Hur många personer går Inkaleden varje år?
Cirka 500 personer per dag tillåts på Inkaleden under högsäsong, vilket blir runt 180 000 vandrare per år.
När är bästa tiden att åka till Machu Picchu?
Den torra säsongen från april till oktober är populärast, med juni till augusti som högsäsong. Säsongerna april-maj och september-oktober erbjuder bra väder och färre turister.
Är det dyrt i Peru?
Peru kan vara relativt prisvärt för svenska resenärer, men turistattraktioner som Machu Picchu och Inkaleden kan vara kostsamma.
Är Machu Picchu gratis?
Nej, det krävs entréavgift för att besöka Machu Picchu. Priserna varierar beroende på typ av biljett och om du vill bestiga berget Huayna Picchu.
Att besöka Inkaleden och Machu Picchu är en oförglömlig upplevelse som kräver noggrann planering. Genom att vara väl förberedd kan du maximera din upplevelse!
Machu Picchu: Inkafolkets förlorade stad
Machu Picchu räknas som ett av världens sju underverk. Machu Picchu, byggd under mitten av 1400-talet av Inkan Pachacuti, är en välbevarad bergsstad som upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Den ligger majestätiskt belägen 500 meter över Urubambafloden och är omgiven av höga bergsryggar.

Historisk betydelse: Machu Picchu tros ha varit ett religiöst centrum och sommarresidens för Inkan och hans hov. Denna plats är ett drömresmål för många och erbjuder en unik inblick i inkafolkets liv och kultur.
Arkitektur och natur: Staden är känd för sin intrikata stenläggning och sitt rika växtliv, inklusive orkidéer och epifyter. Denna kombination av mänsklig ingenjörskonst och naturlig skönhet gör Machu Picchu till en av världens mest mytomspunna sevärdheter.
Återupptäckten: Staden återupptäcktes 1911 av Hiram Bingham, vilket ledde till att den blev känd världen över. För mer information, besök den officiella Machu Picchu webbplatsen.
Några intressanta fakta om Machu Picchu:
Den mest kända byggnaden är Soltemplet.
Platsen var hem för cirka 600 invånare under Inkarikets storhetstid på 1400-talet.
Ruinerna från Machu Picchu omges av Amazonas regnskog som når upp till stadens nivå och är rik på orkidéer och epifyter.
Ca 1,5 miljoner personer besöker Machu Picchu varje år.
Staden var bebott fram till den spanska erövringen av Peru år 1532, då inkafolket av okänd anledning övergav området.
Med tiden kom området att döljas av vegetation och ruinerna av Machu Picchu upptäcktes inte förrän nästan 400 år senare (år 1911), av några lokala bönder efter en skogsbrand.
Utmaningen att ta sig till Machu Picchu
Att nå Machu Picchu är ingen enkel uppgift, vilket är en del av dess charm och skydd. Beläget på hög höjd och omgiven av otillgänglig terräng krävs minst en dags vandring i svår terräng för att ta sig dit. Den tunna luften och höga höjden ställer krav på både kondition och hälsa, så det är inget för den otränade.
Denna otillgänglighet har dock en positiv effekt – den begränsar turismen och skyddar därmed det känsliga världsarvet. Unesco har uttryckt oro över de potentiella skadorna av den stora mängden besökare, men de peruanska myndigheterna menar att den krävande resan i sig fungerar som ett naturligt filter mot massturism.
Förbindelsen mellan Cuzco och Machu Picchu är också begränsad, med en smalspårig järnväg som enda alternativ. Den sista väganslutningen ligger i Ollantaytambo, cirka två och en halv timmes tågresa från Machu Picchu. Dit kan man ta sig med bil eller buss från Cuzco. Sammanfattningsvis är Machu Picchus otillgänglighet både dess utmaning och dess skydd – en plats för de äventyrliga, som belönas med en unik upplevelse.

Magiska vyer och djurliv längs Inkaleden
En av de vackraste platserna vi såg var utan tvekan längs Inkaleden, där vi möttes av några av de mest spektakulära vyerna vi någonsin sett. De majestätiska Anderna reste sig runt oss och de frodiga dalgångarna i Amazonas djungel skapade en förtrollande atmosfär som är svår att beskriva med ord.
På vår vandring passerade vi mäktiga vattenfall som forsade genom det otillgängliga landskapet. Varje steg erbjöd nya vyer som tog andan ur oss – från djupa gröna dalar till bergsryggar som tycktes nå himlen.
Naturens skönhet förstärktes av det rika djurlivet. Vi fick uppleva stora, färgglada fjärilar som dansade i luften, små kolibrier som surrade bland blommorna och imponerande rovfåglar som majestätiskt seglade över Andernas höjder. Denna kombination av naturens kraft och skönhet måste upplevas.


Praktiska tips och personliga rekommendationer
För att få ut det mesta av ditt besök i Machu Picchu och på Inkaleden, här är några praktiska tips:
Boka i förväg: För att vandra längs Inkaleden krävs numera tillstånd och en särskild guide. Tillståndet måste sökas i god tid via en godkänd resebyrå, då antalet vandrare på leden är begränsat.
Guidad tur: En lokal guide ger en djupare förståelse för platsens historia och kultur. Detta kan verkligen förhöja din upplevelse.
Dagsvandring: Vi kan rekommendera en dagsvandring längs Inkaleden, istället för att gå hela leden på fyra dagar. En dagsvandring ger alla dom finaste och bästa upplevelserna, så det räcker.
Packningslista för dagsturen: Ta med bekväma vandringsskor, hatt eller keps, solskydd, vatten, torra ombyteskläder och pick-nick lunch för en bekväm dagstur.
Ladda mobilen: Ni kan inte ana hur många fotostopp ni kommer att göra, och då är det viktigt att mobilen är hundra procent fulladdad.
Kombinera resan till Peru med San Blas i Panama: Då får ni både det nervkittlande äventyret med en massa kultur och historia i kombination med sköna och lata dagar med ytterligare en annan kultur och historia.
Ollantaytambo - en charmig Inka-by
Även om Machu Picchu var höjdpunkten på vår resa, bjöd Ollantaytambo på några riktigt fascinerande upplevelser. Den lilla byn är känd för sin imponerande inkalämning som dominerar hela området. Att promenera runt bland ruinerna var som att kliva tillbaka i tiden. Dessutom är många av dagens bostadshus byggda på inkaindianernas ursprungliga murgrunder, vilket ger byn en helt unik charm.
Vi strosade längs de smala gatorna, njöt av den avslappnade atmosfären och observerade vardagslivet bland lokalbefolkningen. Det var också ett perfekt tillfälle för oss att långsamt vänja oss vid den tunna bergsluften på dessa höga höjder innan den kommande vandringen mot Machu Picchu. Att vara i Ollantaytambo var en speciell upplevelse – en plats där historia och nutid möts på ett sätt som känns både genuint och levande.

Bilder från hotellet vi bodde på i Ollantaytambo
Cuzco - Inkans hjärtstad
Cuzco, inkarikets forna huvudstad, imponerade på oss från första stund. Vi började med en guidad stadsvandring som tog oss till stadens katedral och Inkas forna Soltempel, Coricancha. Därefter åkte vi bil en bit utanför staden för att utforska några av de mest kända inkaruinerna. Bland dessa fanns det imponerande Sacsayhuamán, en enorm befästning med gigantiska stenblock som bildar ett mäktigt murverk. Vi besökte också orakelplatsen Quenqo, en fascinerande grottöppning i en stor kalkstensklippa. Längs vägen mötte vi många härliga människor från lokalbefolkningen.


Cuzcodalen
Under bilturen fick vi panoramavyer över Cuzcodalen, där vi tydligt kunde se hur staden breder ut sig längs dalgången och upp mot bergssluttningarna. Men Cuzco är inte bara ruiner och historia – att promenera längs kullerstensgatorna och insupa stadens unika arkitektur var en upplevelse i sig.

Lokala marknaden i Cuzco
Vi besökte också den lokala marknaden där vi beundrade det stora utbudet av hantverk. Här fanns allt från vackra textilier och keramik till guld- och silversmycken samt exklusiva alpacaplagg av hög kvalitet.
Cuzco bjöd på en perfekt kombination av kultur, historia och levande traditioner – en plats där man verkligen kan fördjupa sig i inkafolkets rika arv.

Höjdsjukan 0ch kulinariska läckerheter i Anderna
Under vår vistelse på de höga höjderna i Anderna blev vi alla påverkade av den tunna luften. Symtom som andfåddhet, hjärtklappning och huvudvärk är vanliga vid hög höjd, men vi fick snabbt ett tips: drick té med cocablad. Detta traditionella té, som serveras gratis på nästan alla hotell, restauranger och caféer, sägs hjälpa mot höjdsjuka.
När det kom till maten upptäckte vi många spännande lokala rätter. En av de mest speciella var grillat marsvin på spett, en lokal delikatess – men ingen av oss vågade prova, inte ens Roger som vanligtvis är äventyrlig i sitt matval. Istället njöt vi av andra lokala rätter och en hel del vegetarisk mat.

Avslutande tankar
Hela vår resa till Peru (och Panama) var en resa som gav oss många fina möten med ursprungsbefolkningen, indianerna, och deras spännande historia. Vi är nöjda över att vi hade olika inhemska lokala guider med oss, för via dom fick vi ut så otroligt mycket mer av hela vistelsen.
Att vandra Inkaleden och besöka Machu Picchu är en upplevelse som kombinerar historia, kultur och natur på ett sätt som få andra platser kan. Denna resa är inte bara en fysisk utmaning utan också en själslig upplevelse som ger en djupare förståelse för inkafolkets arv.
Det som fascinerade oss mest är hur man lyckades bygga ett samhälle, en stad, högt upp i Anderna långt bort från civilisationen, och hur man kunde frakta upp så tunga stenblock och forma dem så perfekt. Det finns ju inga vägar, bara höga berg och djupa dalar samt upptrampade smala branta stigar, raviner och en massa stenar och enorma stenblock. Det är fortfarande ett olöst mysterium hur detta gick till.

Vi hoppas att våra berättelser och tips inspirerar dig att utforska denna fantastiska del av världen. För fler äventyr och upptäckter, fortsätt följa oss på Discovering Tellus!
"Discovering Tellus - collecting, saving and sharing memories"
留言